Kleftigo, ya da diğer adlarıyla fırın kebabı ya da hırsız kebabını yapmak için özellikle koyun eti kullanılır ve tercihe göre patatesli ya da patatessiz ağzı sıvanmış taş fırın içerisinde uzun süre pişirilir.
Kıbrıs'ta kleftigo, Kormacit'te (Koruçam) bulunan, Maria'nın Yeri olarak da ün salmış YORGO KASAP & RESTAURAN' ta kesinlikle tadına bakılması gereken bir lezzettir.
Turşu , çakıstes ( yeşil zeytin) , köy ekmeği , salata gibi çeşitli yiyecekler eşliğinde servis edilen fırın kebabının aynı zamanda neden Hırsız Kebabı adıyla da yaygınlaştığının hikayesi de ilginçtir.
Kıbrıs'ın yoksulluk yıllarında, özellikle Osmanlı ve İngiliz Sömürge döneminde, ete hasret yaşayan köylülerin kıtlık canına tak edince, geçimini hayvancılıkla sağlayan zenginlerin hayvanlarından koyun çalarlarmış. Kimsenin görmeyeceğinden emin oldukları bir kuytu köşede hayvanı parçalara ayırırlarmış ve derisini bir yere gömdükten sonra aç olan hırsızlar, yakalanmamak için etleri kaya oyuklarında, çevreden topladıkları çalı, çırpı, dallarla pişirirlermiş. Kokusu çıkmaması için de, bu kaya oyuklarının ağzını sıkıca kapatırlarmış. Hırsızı bulmak , yakalamak için teftişe çıkan zaptiyeler ve zenginlerin eş-dostları gidene kadar, oyuğun ağzı açılmadığından, etler uzun süre orada beklemek durumundaymış. Herkes gittikten, hırsızın yakalanma ihtimali de geçtikten sonra, oyuğun ağzı açılır ve, etler çıkarılıp afiyetle yenirmiş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder