7 Mayıs 2016 Cumartesi

VERİGO ÜZÜM


Verigo üzüm ,  lezzeti, hikayesi ve rekorlar kitabına girmesiyle kendinden söz ettiren yiyeceklerden biridir..  Verigo üzüm , diğer üzümlere oranla daha sert, kırmızı ve iri tanelidir. Kuzey Kıbrıs'ın en batısında bulunan Yeşilırmak köyünde, Asmalı Plaj'da  çokça rastlayabileceğimiz verigo üzüm bağları , 85 cm kalınlığıyla  ve her yıl 3 ton üzüm verişiyle dikkat çeker..  Dünyanın en geniş çaplı (1.4m)  asması ünvanıyla Guiness Rekorlar Kitabı'na da girerek ünlenmiş. 



Rekorlar kitabına girmesine ek olarak verigo üzüm, adının hikayesiyle de dikkat çeker. İngiliz döneminde, adanın sosyal - kültürel  yapısını, durumunu incelemek için Kıbrıs'a bir vali göndermişler. Köyleri gezip incelemeler yapan vali, dinlenmek için bir köyde mola vermiş. Köy halkı, valiyi en iyi şekilde ağırlamak için çok çaba göstermişler. İngilizce diline çok fazla hakim olmayan köylüler, daha rahat iletişim kurabilmek için köyde görevli bir öğretmeni çağırmışlar ve valinin yanına oturtmuşlar fakat, öğretmen de aslında İngilizce bilmiyormuş. Vali başını kaldırıp baktığında , yukarıda asmadan sarkan verigo üzümü görünce tatmak istediğini eliyle işaret etmiş. Bunun üzerine köylüler hemen o üzümü kesmiş,  pınarın soğuk sularında yıkamışlar ve valiye ikram etmişler. Valinin üzümü gerçekten çok beğendiği yüzünden okunurken,  VERY GOOD, VERY GOOD diyerek üzümü ne kadar çok lezzetli bulduğunu ifade etmeye çalışsa da,  köylüler valinin üzüme dair çok iyi demek istediğini anlamamışlar. Vali gittikten sonra, köylüler öğretmene valinin ne dediğini sormuşlar ama öğretmen İgilizce bilmediğini yansıtmamak için, VERİGO dedi demiş. O günden bu güne, üzüm Verigo adıyla Kıbrıs kültüründe yerini almış.2014 yılından itibaren, her sene yaz sonu Yedidalga'da Verigo Festivali düzenlenmektedir. 


Kıbrıs'ta Ağustos sonu bulunma şansı bulanlar mutlaka denemeli,

  çünkü it is VERİGO (very good). 

6 Mayıs 2016 Cuma

KLEFTIGO

 



Kleftigo, ya da diğer adlarıyla   fırın kebabı ya da hırsız kebabını yapmak için özellikle koyun eti kullanılır ve tercihe göre patatesli ya da patatessiz ağzı sıvanmış taş fırın içerisinde uzun süre pişirilir.

 Kıbrıs'ta kleftigo,  Kormacit'te (Koruçam) bulunan, Maria'nın Yeri olarak da ün salmış  YORGO KASAP & RESTAURAN' ta kesinlikle tadına bakılması gereken bir lezzettir.
Turşu ,  çakıstes ( yeşil zeytin) ,  köy ekmeği , salata gibi çeşitli yiyecekler eşliğinde servis edilen  fırın kebabının aynı zamanda neden Hırsız Kebabı adıyla da yaygınlaştığının hikayesi de ilginçtir.

Kıbrıs'ın yoksulluk yıllarında, özellikle Osmanlı ve İngiliz Sömürge döneminde, ete hasret yaşayan köylülerin kıtlık canına tak edince, geçimini hayvancılıkla sağlayan zenginlerin hayvanlarından koyun çalarlarmış. Kimsenin görmeyeceğinden emin oldukları bir kuytu köşede hayvanı parçalara ayırırlarmış ve derisini bir yere gömdükten sonra aç olan hırsızlar, yakalanmamak için etleri kaya oyuklarında, çevreden topladıkları çalı, çırpı, dallarla pişirirlermiş. Kokusu çıkmaması için de,  bu kaya oyuklarının ağzını sıkıca kapatırlarmış.  Hırsızı bulmak ,  yakalamak için teftişe çıkan zaptiyeler ve zenginlerin eş-dostları gidene kadar, oyuğun ağzı açılmadığından,  etler uzun süre orada beklemek durumundaymış.  Herkes gittikten,  hırsızın yakalanma ihtimali de geçtikten sonra, oyuğun ağzı açılır ve, etler çıkarılıp afiyetle yenirmiş.