24 Mart 2016 Perşembe

HELLİM




Kıbrıs deyince ilk akla gelen ürünlerden olan hellim,  geçmişten günümüze özellikle  köylüler arasında sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı simgeler. Tek bir ailenin sürdürdüğü hayvancılıktan elde edilen süt az olduğundan , birçok ailenin hayvanlarından alınan süt bir araya getirilir ve toplam süt miktarından oluşturulan hellim eşit şekilde paylaştırılırdı. Bu anlamda birçok ülkeye ihracat yapılan hellim , Kıbrıs için sadece ekonomik alanda değil, aynı zamanda sosyal alanda da önem taşır.
  Her sene düzenli olarak gerçekleştirilen "Geçitkale Hellim Festivali" de, helllimin ülkeye hem sosyal hem ekonomik anlamda katkı sağladığını simgeler niteliktedir.

 Hellim,  keçi, koyun ve inek sütünden elde edilir. Koyun sütünden yapılan hellim , daha uzun dayanıklı olmasından ötürü daha çok tercih edilirken ,  keçi sütünden yapılan hellim ise sütünün az bulunabilir olmasından kayaklı, fiyat ve değer açısından koyun helliminden farklılık gösterir. Yapılması  uzun süreli ve zahmetli bir süreçtir. İstisnasız her yerde bulunabilen hellim , marketlerde vakumlu poşetlerde muhafaza edilip satılırken , pazarlarda veya tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu köylerde "sarı bidon" adı verilen plastiklerde, hellim suyu içerisinde muhafaza edilir ve ihtiyaç halinde o plastikten çıkarılıp tüketilir.
   Hellim, tavada kızartılarak ya da ızgara halinde tüketilebilir. Hellim böreği,  hellimli (bitta),  hellimli salata gibi yiyeceklerde başroldedir ve tarhana çorbasınının içinde kızartılmış olarak , makarnanın üzerinde rendelenmiş halde, ve karpuzun yanında küçük parçalar halinde tüketimi tercih edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder